Hva er Koha?

Koha.org fungerer som en landingsside for bibliotekarer, som er interessert i den mest avanserte og kostnadseffektive åpen kildekode-automatiseringsløsningen på markedet, LibLime Koha. Koha.org tilbyr en funksjonelt avansert versjon av Koha og med klar tilgang til de mest erfarne Koha programvare støttete selskap i bransjen, LibLime. Av biblioteker over hele verden som bruker en variant av Koha, er det over 700  som bruker den versjonen som støttes av LibLime.

Siden Koha ble lansert i 1999, har Koha sin funksjonalitet blitt tatt i bruk av tusenvis av biblioteker over hele verden, hvert av dem legger til sine egenskaper og funksjoner, som skaper en dypere evne til systemet. Med 3,0-utgivelsen i 2005, og integrering av den kraftige indekseringsmotoren Zebra, ble Koha en levedyktig løsning for skalerbare biblioteker av alle slag. LibLime Koha er bygget med dette grunnlaget. Med sine avanserte funksjoner, er Koha LibLime den mest funksjonelt avanserte åpen kildekode ILS som finnes på markedet i dag.

 

Hvordan fungerer LibLime Koha?

Koha LibLime er web-basert, så det er ingen programvare å installere på stasjonære datamaskiner, og LibLime sine hosting-tjenester betyr at ingen servere er nødvendig i bibliotekene. LibLime sine IT-eksperter kan administrere alle oppgraderinger, sikkerhetskopieringer og den generel vedlikehold av systemet, og det lokale biblioteks IT-ansatte kan i stedet fokusere på andre arbeidsoppgaver.

Utviklingen av LibLime Koha er styrt av et økende antall biblioteker over hele verden. Disse bibliotekene, enten alene eller i samarbeid i grupper, sponser utviklingen av nye funksjoner for å støtte sine arbeidsprosesser. Koha sin imponerende funksjon er at LibLime fortsetter å utvikles og utvides for å møte behovene til sine tilknyttede biblioteker. Denne friheten til å velge og vrake fra funksjoner, gjennom forvaltning av systemvalg, tilbyr bibliotekarer muligheten til å skreddersy sine forekomster i LibLime Koha til å matche deres spesifikke arbeidsflyt i henhold til sine behov

I tråd med åpen kildekode-tradisjon, er bibliotek-sponsede forbedringer til Koha LibLime lett tilgjengelig for andre å bruke, endre og re-distribuere.

 

Funksjoner

LibLime tilbyr Koha Libraries, en retningslinjepolitikk som er enkel å bruke, en sterk skytsledelse, intuitiv navigering, og omfattende tillatelser for regnskapsansatte.

Men også Foreldre-barn-forhold for skytsposter, samt en “kopi”-funksjon som gjør det lett å kunne legge til familier i systemet. Det er også en funksjon for klubber og tjenester som gjør at bibliotekene kan administrere lesegrupper, bokklubber, og andre samfunn´s oppsøkende programmer. Denne funksjonen er lett å administrere av de bibliotekansatte. Programmet har en omfattende støtte for å holde på informasjon, inkludert et alternativ for å “utsette” og “aktivere” holdingen, et alternativ til stedet har gjennom en patron OPAC konto, et alternativ for å tillate ansatte å omorganisere holdingkøen, og ett alternativ til stedet har enten en tittel eller et varenivå.

Forbedrete retningslinjer for matching er 001 og 035 for kodene, og de oppdateres enkelt fra den gamle til den nyeste versjonen.

Bibliotekene kan fjerne hele importere grupper fra katalogen i ett enkelt klikk, i stedet for å måtte slette filer på en en-til-en-basis. SIP2 konfigurasjon for et bredt spekter av leverandører og deres produkter, behandler alt inkludert ITG, 3M, EnvisionWare, Talking Tech, Overdrive, TechLogic, og Librarica. I tillegg så fungerer Koha LibLime med dual-godkjenning av  ezProxy som en kilde til ekstern databasetilgang. OPAC, ansatte, administrative funksjoner og selv kasse grensesnitt er alle basert på standard kompatible World Wide Web teknologier – XHTML, CSS og Javascript – noe som gjør Koha LibLime til en hel web-basert løsning. LibLime teamet består av  PMP-sertifiserte prosjektledere , profesjonelle bibliotekarer (med akademisk og kommunal arkiv bakgrunn), ILS systemadministratorere , trenere, data spesialister, programmerere (Java, Perl, Javascript , HTML, etc) , trenere, IT-spesialister, og bibliotek-støttede analytikere.