Enklere hverdag? Teknologisk drevet utlånssystem på biblioteket!

Hvis det er noe som bibliotekene her i Norge er spesielt flinke til, så er det å ta i bruk ny teknologi. Noe som gjør bibliotekene enklere for brukerne å bruke, og nå har de gjort det igjen. Det er ingen nyhet lenger, men hvis du ikke har vært på biblioteket på en stund vil du nok,få deg en stor overraskelse ved ditt neste besøk på et bibliotek!  Bak i boken, der det i gamle dager lå en liten papirlomme med et utlånskort, er det nå ett klistremerke som skjuler en liten RFID-brikke (med en oransje ring rundt). Denne brikken gjør det mulig for oss å bruke selvbetjeningsterminalene som nå finnes på våre lokale bibliotek.  Dette systemet gjør det veldig enkelt for oss å låne og levere bøker. Da vi før i tiden måtte ha hjelp av en av de ansatte ved biblioteket for å låne bøker, gjør det nye systemet at vi kan gjøre dette helt selv. Det minner egentlig litt om selvbetjeningskassene som finnes på matbutikken. Og de er like brukervennlige når man først er i gang. Men for å få gleden av å bruke systemet,så må du bytte ut det gamle lånekortet ditt med et nytt digitalt lånekort. Dette har da en RFID-brikke installert og en pinkode, som du taster inn hver gang du låner noe. Du drar kortet som et visakort i utlånsterminalen.  Det fine med dette systemet er at terminalen kan lese flere RFID-brikker av gangen. Så du kan legge flere bøker på samtidig, i stedet for en og en bok som det var i gamle dager. Brukervennlig som bare det, du kan bare legge hele bunken med bøker, tidsskrifter eller filmer opp på terminalen og vipps så har du lånt alt sammen.

 

Et enklere system

Dette systemet gjør det enklere for alle involverte, både brukere av biblioteket og de ansatte får en mye enklere hverdag. De ansatte kan bruke tiden på jobbe på andre oppgaver enn å motta og levere ut bøker, og brukerne slipper kø, som det var mye mer av i gamle dager.  Det eneste som kanskje er et lite minus er at noen må ha mer hjelp enn andre, for å lære seg det nye systemet som f.eks. våre eldre. Men har man først blitt satt inn i det ,så vil man merke ganske fort,at man blir vant med det. Da det i det hele tatt er ganske så brukervennlig, og de fleste man møter på biblioteket er veldig fornøyde, da det gjør både det å låne og levere enklere enn det noen gang har vært. En annen ting som kan ansees som et lite minus er at det digitale systemet på en måte kan bryte litt med personvernet. Men da må man teknisk sett hacke seg inn på datasystemet til biblioteket for å finne ut  akkurat hvem som har lånt boka.

 

Bare fordeler

Og det er ikke den mest aktuelle problemstillingen å møte på,så det ansees som ganske så trygt å bruke dette. Så ganske kort og greit fortalt har den digitale nyvinningen helt klart bare fordeler å komme med. Ulempene er så få og så små, at det egentlig ikke er så mye man trenger å bry seg om. Og vi sitter egentlig bare igjen med ganske så mange fornøyde brukere og bibliotekarer. Som alle er fornøyde med at de på grunn av den nye teknologien har det ganske så mye enklere med å bruke biblioteket i hverdagen! Dette er nok et bevis på at bibliotekenes fremtid  gjør hverdagen vår enklere samkjørt med teknologien vi har nå!.